Get Adobe Flash player

24-03-2011 - Column - Glasvezel in het riool

Glasvezel in het riool

Glasvezel, wie wil er niet aan? Razendsnel internet, haarscherpe digitale televisie en moeiteloos Skypen. Maar omdat glasvezel nog niet overal 'ligt', is het ultieme, snelle netwerk niet voor iedereen toegankelijk. Nieuwe bekabeling in de grond leggen is kostbaar, zeker voor afgelegen dorpen waar de kosten nauwelijks gedeeld kunnen worden. Hoog tijd om daar iets aan te doen.

Van Wijk Telecom ontdekte de geniale vondst van partner Jelcer Networks. In de categorie 'waarom hebben we daar niet eerder aan gedacht?': glasvezel via het riool. Geen dure graafwerkzaamheden, overlast en hoge kosten, maar het slim gebruiken van de aanwezige rioolinfrastructuur voor de helft van de kosten. De plek waar poep, plas en andere viezige zaken het huis verlaten, wordt nu de welkomstpoort voor digitale diensten. Een raar idee, maar waarom ook niet? De glasvezelkabel wordt, omgeven door een dikke beschermlaag tegen chemische en andere stoffen, door de rioolinfrastructuur getrokken. De kabel heeft 30 jaar garantie en is sterker dan het riool zelf.

De eerste proef in Boekel hebben we inmiddels samen met Jelcer Networks met succes afgerond. Hier ging het zelfs om hogedruk-riolering, waarbij de buizen maar een doorsnede van 70 mm hebben. Door deze manier van glasvezel aanleggen, kunnen inwoners van Venhorst, Huize Padua en het buitengebied van Boekel nu ook buiten de kern van het dorp gebruik maken van digitale diensten als HD Plustelevisie , internetdiensten als Skype en Twitter via de televisie en VoIP. Al twintig gemeenten hebben belangstelling getoond. De handen uit de mouwen dus, maar wel met handschoenen aan!

Norbert van Wijk
Directeur

< terug naar overzicht
Van Wijk Telecom Vught
Baarzenstraat 11
5262 GD Vught
T. 073 684 06 40
E. info@vanwijktelecom.nl